rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{sin x}=\frac{1}{sin 4x}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \langle-\pi,\pi\rangle}\).Nie potrafie z sobie z tym przykładem poradzić.Jeżeli ktoś byłby uprzejmy mi pomóc to z góry dziękuje.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
rozwiąż równanie
Przedstaw to równanie jako:
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin2(2x)}}\) dalej
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sin2xcos2x}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{4sinxcosx(2cos^{2}x-1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin2(2x)}}\) dalej
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sin2xcos2x}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{4sinxcosx(2cos^{2}x-1)}}\)