Witam. Mam narysować takie wykresy funkcji:
a)\(\displaystyle{ y= \frac{\sin 2x}{\left| \sin x\right| }}\) dla \(\displaystyle{ x _{c} \in \left\langle 0, 2\pi \right\rangle}\)
b)\(\displaystyle{ y=4\sin x\left| \cos x\right|}\)
c)\(\displaystyle{ y=\sin (x+\left| x\right|)}\)
d)\(\displaystyle{ 2\sin x-\left| \sin x\right|}\) dla \(\displaystyle{ x _{c} \in \left\langle 0, 2\pi \right\rangle}\)
Wykresy funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:02 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
jako że nie napisałeś gdzie leży problem to masz wykresy^^
a) % ... %7Csinx%7C
b) % ... %7Ccosx%7C
c) http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% ... %7Cx%7C%29
d) http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% ... sin%7Cx%7C
a) % ... %7Csinx%7C
b) % ... %7Ccosx%7C
c) http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% ... %7Cx%7C%29
d) http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% ... sin%7Cx%7C
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
a mógłby ktoś wyjaśnić czemu one tak wyglądają? Jutro na sprawdzianie nie będe miał internetu Tym bardziej na maturze
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
Wykresom z Wolframa nie można do końca ufać - np. tych pionowych kresek w a) nie ma.
W a) ustalasz dziedzinę, poza tym we wszystkich rozważasz przypadki ze względu na wartość bezwzględną.
JK
W a) ustalasz dziedzinę, poza tym we wszystkich rozważasz przypadki ze względu na wartość bezwzględną.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
czyli na wartość bezwzględną czyli jak? bo mi wyszło np:
w a) \(\displaystyle{ \sin x<0\ -3\sin x}\) dla \(\displaystyle{ \sin x>0\ \sin x}\)
i czy gdy rysuję to podział na \(\displaystyle{ \sin \ +}\) i \(\displaystyle{ \sin \ -}\) jest linia \(\displaystyle{ x=0}\) dobrze rozumiem?
w a) \(\displaystyle{ \sin x<0\ -3\sin x}\) dla \(\displaystyle{ \sin x>0\ \sin x}\)
i czy gdy rysuję to podział na \(\displaystyle{ \sin \ +}\) i \(\displaystyle{ \sin \ -}\) jest linia \(\displaystyle{ x=0}\) dobrze rozumiem?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Johny94
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Wykresy funkcji trygonometrycznych
Musisz zastosować:
\(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \sin x\cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \sin x\cos x}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.