Wykres i 3 zadania do niego
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykres i 3 zadania do niego
Zadanie brzmi :
Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left[ -2\pi , 2\pi \right]}\) , a następnie podaj :
a) wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
b) wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{-7}{6}\pi \right) -\sin \left( \frac{5}{6}\pi \right)}\)
c) zbiór tych argumentów dla których funkcja osiąga wartości ujemne.
Najbardziej zależy mi na rozwiązaniu przykładu "a" i "b"
Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left[ -2\pi , 2\pi \right]}\) , a następnie podaj :
a) wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
b) wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{-7}{6}\pi \right) -\sin \left( \frac{5}{6}\pi \right)}\)
c) zbiór tych argumentów dla których funkcja osiąga wartości ujemne.
Najbardziej zależy mi na rozwiązaniu przykładu "a" i "b"
Ostatnio zmieniony 5 mar 2012, o 09:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: < i > oznaczają nierówności, przedziały to [ ] lub \left\langle \right\rangle
Powód: < i > oznaczają nierówności, przedziały to [ ] lub \left\langle \right\rangle
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykres i 3 zadania do niego
\(\displaystyle{ \sin x = - \frac{\sqrt{2}}{2} \\
x_{0}= \frac{\pi}{4}}\)
W 3 ćwiartce :
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{4}\pi + 2k\pi}\)
W 4 ćwiartce :
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{4}\pi + 2k\pi}\)
I teraz jak wyznaczyć wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\) ?
\(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\) to jest mniej więcej \(\displaystyle{ -0,7}\).
Czyli mam narysować prostą \(\displaystyle{ y=-0,7}\)?
A później jak to odczytać?
Wypisać \(\displaystyle{ x \in}\) i wszystkie punkty, które przecinają się z tą prostą \(\displaystyle{ y=- \frac{\sqrt{2}}{2}}\) ? Oczywiście z wykresu te które się przecinają z tą prostą, tak ?
x_{0}= \frac{\pi}{4}}\)
W 3 ćwiartce :
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{4}\pi + 2k\pi}\)
W 4 ćwiartce :
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{4}\pi + 2k\pi}\)
I teraz jak wyznaczyć wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\) ?
\(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\) to jest mniej więcej \(\displaystyle{ -0,7}\).
Czyli mam narysować prostą \(\displaystyle{ y=-0,7}\)?
A później jak to odczytać?
Wypisać \(\displaystyle{ x \in}\) i wszystkie punkty, które przecinają się z tą prostą \(\displaystyle{ y=- \frac{\sqrt{2}}{2}}\) ? Oczywiście z wykresu te które się przecinają z tą prostą, tak ?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2012, o 09:30 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj jedne tagi tex na całe wyrażenie.
Powód: Stosuj jedne tagi tex na całe wyrażenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykres i 3 zadania do niego
Masz mieć wykres w przedziale \(\displaystyle{ <-2\pi; 2\pi>}\).
Prosta pozioma (ta o której piszesz ) trafi go w czterech miejscach - nie musisz dopisywać \(\displaystyle{ 2k\pi}\) bo wtedy byłoby ich nieskończenie wiele.
Podaj co dostajesz.
Prosta pozioma (ta o której piszesz ) trafi go w czterech miejscach - nie musisz dopisywać \(\displaystyle{ 2k\pi}\) bo wtedy byłoby ich nieskończenie wiele.
Podaj co dostajesz.
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykres i 3 zadania do niego
\(\displaystyle{ x \in \left\{-\frac{3}{4}\pi,-\frac{\pi}{4},\frac{5}{4}\pi,\frac{7}{4}\pi \right\}}\)
tak ?
A teraz jak przykład 'b' zrobić ?
tak ?
A teraz jak przykład 'b' zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykres i 3 zadania do niego
ok.
Looknę na b)
[edit]
\(\displaystyle{ -\frac{7}{6}\pi \rightarrow -210^0 \rightarrow -210^0+360^0=150^0 \rightarrow \frac{5}{6}\pi}\)
Looknę na b)
[edit]
\(\displaystyle{ -\frac{7}{6}\pi \rightarrow -210^0 \rightarrow -210^0+360^0=150^0 \rightarrow \frac{5}{6}\pi}\)