Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
Jeśli ma coś takiego \(\displaystyle{ \cos 2x+\sin x=0}\) to czy mogę podstawić za \(\displaystyle{ \cos 2x=1- 2\sin ^{2}x}\) i później to równanie przekształcić do postaci \(\displaystyle{ 2t^{2}-t-1=0}\) czy raczej zamienić \(\displaystyle{ \sin x=\cos \left( \frac{ \pi }{2} -x \right)}\) i wtedy korzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \cos \alpha +\cos \beta =2\cos \frac{ \alpha +\beta }{2}\cos \frac{ \alpha -\beta }{2}}\)? Wydaje mi się, że powinno wyjść w obu przypadkach to samo, a jednak nie wychodzi...
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 16:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
czyli \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{6}+2k \pi}\) powinno się równać \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+ \frac{2}{3}k \pi}\)...?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Rozwiąż równanie
A dokładniej:
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{6}+2k \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{6}+2k \pi}\) można zapisać jako \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+ \frac{2}{3}k \pi}\)
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{6}+2k \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{6}+2k \pi}\) można zapisać jako \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+ \frac{2}{3}k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Rozwiąż równanie
Nie zamieniłem. Po prostu rozwiązałem równanie pierwszym sposobem, potem drugim.
W pierwszym wychodzi:
\(\displaystyle{ x = -\frac{ \pi }{6}+2k \pi \vee x = \frac{7 \pi }{6}+2k \pi \vee x = \frac{\pi }{2}+2k \pi}\)
Natomiast w drugim:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi }{2}+2k \pi \vee \frac{ \pi }{2}+ \frac{2}{3}k \pi}\)
I stwierdzam, że wyniki są identyczne. Jeżeli chcesz się upewnić, to podstaw sobie za k różne liczby całkowite i zobacz, że to będzie to samo.
W pierwszym wychodzi:
\(\displaystyle{ x = -\frac{ \pi }{6}+2k \pi \vee x = \frac{7 \pi }{6}+2k \pi \vee x = \frac{\pi }{2}+2k \pi}\)
Natomiast w drugim:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi }{2}+2k \pi \vee \frac{ \pi }{2}+ \frac{2}{3}k \pi}\)
I stwierdzam, że wyniki są identyczne. Jeżeli chcesz się upewnić, to podstaw sobie za k różne liczby całkowite i zobacz, że to będzie to samo.