Witam. Mam problem z rozwiązaniem równania trygonometrycznego w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi ,2 \pi \right\rangle}\) .
\(\displaystyle{ 2 \sin ^{3} x -5 \sin ^{2}x -4\sin x +3=0}\)
Bardzo bym prosił o pomoc.
Równanie trygonometrzyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 gru 2011, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometrzyczne
Ostatnio zmieniony 3 mar 2012, o 22:10 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin zamiast sin.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin zamiast sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Równanie trygonometrzyczne
Podstaw \(\displaystyle{ \sin x=t ; t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
i rozwiąż jak równanie wielomianowe, \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem.
Wróć do podstawienia i pokaż wynik jakby coś
i rozwiąż jak równanie wielomianowe, \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem.
Wróć do podstawienia i pokaż wynik jakby coś
Ostatnio zmieniony 3 mar 2012, o 22:11 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin zamiast sin.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin zamiast sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Równanie trygonometrzyczne
To trudno trzeba nadrobić inaczej się nie da tego raczej wykonać, ewentualnie jest to bardzo trudne.
Podziel wielomian przez \(\displaystyle{ t+1}\) . Zajrzyj do schematu Hornera np.
Podziel wielomian przez \(\displaystyle{ t+1}\) . Zajrzyj do schematu Hornera np.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Równanie trygonometrzyczne
Tutaj nie widzę innego sposobu niż twierdzenie bezouta
najpierws zgadujesz jeden pierwiastek, który jeżeli jest liczba całkowitą dzieli wyraz wolny tutaj \(\displaystyle{ 3}\)
najpierws zgadujesz jeden pierwiastek, który jeżeli jest liczba całkowitą dzieli wyraz wolny tutaj \(\displaystyle{ 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 gru 2011, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometrzyczne
ok , w takim razie dzięki wielkie za wskazówki . Na razie zostawię ten przykład- wrócę do niego jak przerobie wielomiany.