Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin3x=sin4x}\)
nie wiem czy to dobrze liczę, ale mam takie rozwiązania: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi \vee x=2k \pi}\)... W działaniach dochodzę m.in. to takiego momentu gdzie \(\displaystyle{ cos \frac{7}{2}x=0}\) i tu po prostu znajduję dla \(\displaystyle{ cosx=0}\) i później dzielę przez \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\)... nie wiem czy można tak robić... biorąc pod uwagę jeszcze drugie rozwiązanie cosinusa i tu nie wiem czy (jeśli to wyżej jest dobrze) to będzie \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi}\) czy \(\displaystyle{ +2k \pi}\)?
nie wiem czy to dobrze liczę, ale mam takie rozwiązania: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi \vee x=2k \pi}\)... W działaniach dochodzę m.in. to takiego momentu gdzie \(\displaystyle{ cos \frac{7}{2}x=0}\) i tu po prostu znajduję dla \(\displaystyle{ cosx=0}\) i później dzielę przez \(\displaystyle{ \frac{7}{2}}\)... nie wiem czy można tak robić... biorąc pod uwagę jeszcze drugie rozwiązanie cosinusa i tu nie wiem czy (jeśli to wyżej jest dobrze) to będzie \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi}\) czy \(\displaystyle{ +2k \pi}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi \vee x=2k \pi}\), tylko zastanawiam się nad 3 i nie wiem czy \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{7}+ \frac{2}{7}k \pi}\) czy \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{7}+ +2k \pi?}\)-- 3 mar 2012, o 20:51 --A ok, ok... już wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
Sinus i cosinus ma po dwa rozwiązania przecież. Sin ma \(\displaystyle{ x+2k \pi}\) i \(\displaystyle{ \pi -x +2k \pi}\) a cos \(\displaystyle{ x+2k \pi}\) i \(\displaystyle{ -x+2k \pi}\)... Dlaczego tu szukam tylko jednego...?
-- 3 mar 2012, o 21:00 --
Chodzi może o to czy w danym pojedynczym okresie są dwa albo jeden?-- 3 mar 2012, o 21:04 --Przez okres w przypadku sinusa rozumiem przedział \(\displaystyle{ <- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}>}\)
-- 3 mar 2012, o 21:00 --
Chodzi może o to czy w danym pojedynczym okresie są dwa albo jeden?-- 3 mar 2012, o 21:04 --Przez okres w przypadku sinusa rozumiem przedział \(\displaystyle{ <- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Rozwiąż równanie
Sinus pojedynczego argumentu np \(\displaystyle{ t}\) ma wartość zero dla \(\displaystyle{ t=0,5\pi+k\pi}\) (i jest to jedna seria rozwiązań, drugiej nie szukaj).
Cosinus dla \(\displaystyle{ t=k\pi}\).
Cosinus dla \(\displaystyle{ t=k\pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
Ale np. w przypadku \(\displaystyle{ cos3x=- \frac{1}{2}}\) szukam drugiej serii...