tożsamość trygonometryczna z tangensami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
corey979
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

tożsamość trygonometryczna z tangensami

Post autor: corey979 »

Witam,

jak udowodnić tożsamość:

\(\displaystyle{ \frac{1+\tg \left[\frac{x}{4}\right]}{1-\tg \left[\frac{x}{4}\right]}=\tg \left[\frac{x+\pi }{4}\right]}\)}\)

W szczególności zależy mi na wynikaniu z lewej strony na prawą.

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2012, o 16:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Tangens w LaTeX-u zapisujemy jako \tg .
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tożsamość trygonometryczna z tangensami

Post autor: florek177 »

za 1 wstaw tangens właściwego kąta i wzór na sumę i różnicę tangensów.
ODPOWIEDZ