miara kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hitman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia/Poznań

miara kąta

Post autor: Hitman93 »

Wyznacz miarę kąta alpha ,dla którego wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{cos ^{3} \alpha + sin^{2} \alpha \cdot cos \alpha }{ cos^{2} \alpha }}\) ma wartość 2
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

miara kąta

Post autor: anna_ »

Wyłącz w liczniku \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) przed nawias i policz co się da.
ODPOWIEDZ