równanie funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hitman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia/Poznań

równanie funkcji

Post autor: Hitman93 »

Rozwiązanie równania \(\displaystyle{ (cos \alpha - \frac{1}{2})(2sin \alpha - 1)=0}\) w przedziale \(\displaystyle{ <0, 90 stopni>}\), to:

a)\(\displaystyle{ \alpha = 60stopini}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = 45 stopni}\)
b)\(\displaystyle{ \alpha = 45 stopni}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = 30 stopni}\)
c)\(\displaystyle{ \alpha = 60 stopni}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = 50 stopni}\)
d)\(\displaystyle{ \alpha = 30 stopni}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = 60 stopni}\)
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie funkcji

Post autor: marika331 »

odpowiedź d
ODPOWIEDZ