rozwiaz rownanie i narysuj

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

rozwiaz rownanie i narysuj

Post autor: Czaja151 »

prosze o chociazby wskazowki. probowalem na kilka sposob ale tylko komplikuje :/ :
\(\displaystyle{ \cos x - \sqrt{3}\sin x = 1}\) oraz czesc druga : narysuj wykres funkcji danej lewa strona rownania. jak narysowac wykres gdzie odejmuje funkcje od funkcji? jak jest odejmowanie liczby od funkcji to okej ale tak?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

rozwiaz rownanie i narysuj

Post autor: Tmkk »

Podziel równanie przez \(\displaystyle{ 2}\) i zwiń ze wzoru np. na sumę cosinusów.

Jeżeli chodzi na narysowanie wykresu, możesz zrobić podobnie, tylko zamiast dzielić przez \(\displaystyle{ 2}\), wyłącz \(\displaystyle{ 2}\) przed nawias.
ODPOWIEDZ