Nierówność Funkcji Trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vica-19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2012, o 22:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Nierówność Funkcji Trygonometrycznej

Post autor: vica-19 »

Cześć Mam pewne zadanie do rozgryzienia.
Mianowicie doprowadziłam pewną nierówność trygonometryczną do takiej postaci:
\(\displaystyle{ (2 \sin x-1)(\sin ^{2}x -1) \le 0}\)

Wyliczam "miejsca zerowe" funkcji:
\(\displaystyle{ 2\sin x-1=0 \\ 2\sin x=1 \\ \sin x= \frac{1}{2}}\)

Tak samo z drugim nawiasem: \(\displaystyle{ \sin ^{2}x -1=0}\)

czyli

\(\displaystyle{ \sin ^{2} x=1}\)

a więc

\(\displaystyle{ \sin x=1}\) lub \(\displaystyle{ \sin x= -1}\)

I co dalej? Jak narysować wykres?
Czy to moje rozumowanie jest wgl dobre?:)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2012, o 23:18 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Nierówność Funkcji Trygonometrycznej

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \sin^2x-1}\) jest zawsze mniejsze lub równe 0; fakt ten można wykorzystać do uproszczenia nierówności.
ODPOWIEDZ