Przekształcanie funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: infeq »

Witam. Mam takie pytanie. Jest wykres funkcji \(\displaystyle{ \sin x}\), i on \(\displaystyle{ \in \left\langle -1;1 \right\rangle}\). A co się stanie ze zbiorem wartości funkcji gdy będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x}}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x} \in \left(- \infty, -1 \right> \cup \left<1,+ \infty \right)}\)
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: Glo »

Na początek - wrzucaj całe wyrażenia w klamry tex (przepraszam moderatorów za odbieranie pracy ).

No zastanów się. Weźmy najpierw wartości od zera do jeden. podstawiając do \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x}}\)
jedynkę, dostaniemy jeden. Podstawiając coraz mniejsze ułamki dostajemy coraz większe liczby - zmierzając do zera, nasze wartości zmierzają ku nieskończoności. Zastanów się, co będzie dla wartości ujemnych.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: infeq »

ok a to samo tylko z \(\displaystyle{ \sin 2x}\)? też \(\displaystyle{ \in \left(- \infty, -1 \right> \cup \left<1,+ \infty \right)}\)?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: kamil13151 »

Tak.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Przekształcanie funkcji...

Post autor: lestkievich »

tak \(\displaystyle{ \sin \left( 2x \right)}\) również ma wartości w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\), to

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin 2x}}\), również ma zbiór wartości \(\displaystyle{ \left( -\infty;-1\right\rangle\cup\left\langle 1;\infty \right)}\), to
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
ODPOWIEDZ