Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kodobi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2012, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu

Post autor: kodobi »

Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma = \pi}\)

a) \(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \beta +\sin \gamma}\)

Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku gdyż zatrzymuję się w pewnym miejscu i nie wiem co dalej:

Oto mój sposób:

\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \beta +\sin ( \pi-(\alpha+\beta ))=2 \cdot \sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha - \beta}{2}+\sin (\alpha + \beta) =2 \cdot \sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha - \beta}{2}+ \sin \alpha \cdot \cos \beta + \sin \beta \cdot \cos \alpha =?}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu

Post autor: anna_ »

272733.htm#p4821308
ODPOWIEDZ