obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 20 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
hej. umiem obliczać wartości funkcji trygonometrycznych, jednak w tym zadaniu jest to dla mnie problematyczny przykład
\(\displaystyle{ cos \alpha =a , \alpha \in ( \frac{3}{2} \pi ,2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha =a , \alpha \in ( \frac{3}{2} \pi ,2 \pi )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
w pierwszej wszytskie sa dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus... Jeżeli o to chodzi.
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus... Jeżeli o to chodzi.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
Jaki jest zbiór wartości funkcji cos? Czy jest możliwość by zachodziłą taka równość dla danego przedziału?
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
A istnieje przypadek, w którym takiej możliwości nie będzie?Kacperdev pisze: Czy jest możliwość by zachodziłą taka równość dla danego przedziału?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 20 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
tutaj musze obliczyć wartości \(\displaystyle{ sin \alpha ,tg \alpha ,ctg \alpha}\) wychodze z jedynki trygonometrycznej tylko, że powstaje mi problematyczny układ którego jakoś nie potrafie rozwiązać a mianowicie \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + a^{2} =1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ cosx=a}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ sinx= \sqrt{1-cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sinx=- \sqrt{1-a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ tgx= -\frac{\sqrt{1-a^{2}}}{a}}\)
\(\displaystyle{ ctgx= -\frac{a}{\sqrt{1-a^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ sinx= \sqrt{1-cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sinx=- \sqrt{1-a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ tgx= -\frac{\sqrt{1-a^{2}}}{a}}\)
\(\displaystyle{ ctgx= -\frac{a}{\sqrt{1-a^{2}}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 20 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
skąd się wziął minus przed pierwiastkiem, bo niestety nie rozumiem..infeq pisze:\(\displaystyle{ cosx=a}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ sinx= \sqrt{1-cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sinx= -\sqrt{1-a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ tgx= -\frac{\sqrt{1-a^{2}}}{a}}\)
\(\displaystyle{ ctgx= -\frac{a}{\sqrt{1-a^{2}}}}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 20:20 przez moniskamonis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
Dobrze jest, tylko zacytowałaś mój post w momencie kiedy dopisywałem minusy.-- 1 mar 2012, o 20:24 --musisz się nauczyć tego wierszyka
w pierwszej wszytskie sa dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus...
Są to ćwiartki układu wspolrzędnych idąc od 1 cwiartki w lewo):
1 cwiartka\(\displaystyle{ (0, \frac{ \pi }{2})}\)
2 cwiartka\(\displaystyle{ ( \frac{ \pi }{2} ; \pi )}\)
3 cwiartka \(\displaystyle{ ( \pi ; \frac{3}{2} \pi )}\)
4 cwiartka \(\displaystyle{ ( \frac{3}{2} \pi ;2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ \pi =180}\) stopni
w pierwszej wszytskie sa dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus...
Są to ćwiartki układu wspolrzędnych idąc od 1 cwiartki w lewo):
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.us.edu.pl/prace/2003/cm_ml/ukl1.gif
1 cwiartka\(\displaystyle{ (0, \frac{ \pi }{2})}\)
2 cwiartka\(\displaystyle{ ( \frac{ \pi }{2} ; \pi )}\)
3 cwiartka \(\displaystyle{ ( \pi ; \frac{3}{2} \pi )}\)
4 cwiartka \(\displaystyle{ ( \frac{3}{2} \pi ;2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ \pi =180}\) stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 gru 2010, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 20 razy