Czy moje rozwiązanie poniższego równania jest dobre?
\(\displaystyle{ \frac{\tg x}{\tg x + \ctg x} = 0}\)
Moja koncepcja:
\(\displaystyle{ \tg x = 0 \wedge \tg x + \ctg x \neq 0, k \subset C}\)
\(\displaystyle{ x = k \pi \wedge x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi , k \subset C}\)
Rozwiąż równanie - czy dobrze liczę?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 mar 2012, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie - czy dobrze liczę?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 17:22 przez tom_tom_tom, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rozwiąż równanie - czy dobrze liczę?
Czy jest szansa by \(\displaystyle{ \tg+\ctg=0}\) ?
Inaczej. Czy jest szansa by \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x}=0}\) ? (rozumiem, ze rozpatrujemy zbiór liczb rzeczywistych)
Inaczej. Czy jest szansa by \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x}=0}\) ? (rozumiem, ze rozpatrujemy zbiór liczb rzeczywistych)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 mar 2012, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rozwiąż równanie - czy dobrze liczę?
Dokładnie. Czyli nie musisz zawracać sobie głowy mianownikiem. Badamy tylko kiedy licznik bedzie równy 0.
\(\displaystyle{ \tg x=0}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
\(\displaystyle{ \tg x=0}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)