Proszę o pomoc i w miarę jasne objaśnienia
Zadanie 1 - Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg \alpha + \ctg \alpha = 2}\), oblicz:
\(\displaystyle{ \sqrt{\tg ^{2} \alpha +\ctg ^{2} \alpha }}\)
Tu nie wiem co z tym pierwiastkiem zrobić.. i w sumie od czego zacząć.
Zadanie 2 - Liczby \(\displaystyle{ P,\ 2P-1}\) są odpowiednio równe \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\) tego samego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz wartość \(\displaystyle{ P}\).
Obliczanie wartości f. trygonometrycznych
Obliczanie wartości f. trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 16:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Część postu usunięta ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Część postu usunięta ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Obliczanie wartości f. trygonometrycznych
W zadaniu pierwszym ten warunek \(\displaystyle{ \tan\alpha+\cot\alpha=2}\) podnieś obustronnie do kwadratu i pomyśl czemu jest równy \(\displaystyle{ \tan\alpha\cdot\cot\alpha}\).
Co do drugiego, Wiesz, że \(\displaystyle{ sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\). Z zadania wiesz ile wynosi \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos\alpha}\). Gdyby tak podstawić?
Co do drugiego, Wiesz, że \(\displaystyle{ sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\). Z zadania wiesz ile wynosi \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos\alpha}\). Gdyby tak podstawić?