sinx+cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
sinx+cosx
Mam prosbe o przeksztalcenie ponizszego wzoru na postac iloczynowa, z tym ze w ten sposob zeby to nie bylo takie "od tylu" tzn przemnozyc prze \(\displaystyle{ \sqrt{2}*\frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin + cos }\)
EDIT: jesli mozna to prosilbym o przeniesienie do dzialu matematyka.pl Strona Główna � Matematyka - królowa nauk � Funkcje elementarne � Funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin + cos }\)
EDIT: jesli mozna to prosilbym o przeniesienie do dzialu matematyka.pl Strona Główna � Matematyka - królowa nauk � Funkcje elementarne � Funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
sinx+cosx
hmm no wzor taki sam jak powinien byc, ale jezeli tak tzn ze \(\displaystyle{ \beta = 90 - }\) to czy to nadal bedzie dla dowolnych kątów? \(\displaystyle{ \beta}\) w cudzyslowie
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
sinx+cosx
\(\displaystyle{ sin^2\alpha - sin^2\beta = (sin\alpha - sin\beta)(sin\alpha + sin\beta)}\)
Teraz zamieniamy ze wzorów na sumę i różnicę sinusa:
\(\displaystyle{ (sin\alpha - sin\beta)(sin\alpha + sin\beta) = (2sin\frac{\alpha-\beta}{2}*cos\frac{\alpha+\beta}{2})(2sin\frac{\alpha+\beta}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2})}\)
Teraz żeby lepiej było widać wprowadźmy oznaczenia:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = x}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=y}\)
I mamy:
\(\displaystyle{ (2sin\frac{x}{2}*cos\frac{y}{2})(2sin\frac{y}{2}*cos\frac{x}{2}) = 2sin\frac{x}{2}*cos\frac{x}{2}*2sin\frac{y}{2}*cos\frac{y}{2} = sinx*siny = sin(\alpha+\beta)*sin(\alpha-\beta)}\)
Teraz zamieniamy ze wzorów na sumę i różnicę sinusa:
\(\displaystyle{ (sin\alpha - sin\beta)(sin\alpha + sin\beta) = (2sin\frac{\alpha-\beta}{2}*cos\frac{\alpha+\beta}{2})(2sin\frac{\alpha+\beta}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2})}\)
Teraz żeby lepiej było widać wprowadźmy oznaczenia:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = x}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=y}\)
I mamy:
\(\displaystyle{ (2sin\frac{x}{2}*cos\frac{y}{2})(2sin\frac{y}{2}*cos\frac{x}{2}) = 2sin\frac{x}{2}*cos\frac{x}{2}*2sin\frac{y}{2}*cos\frac{y}{2} = sinx*siny = sin(\alpha+\beta)*sin(\alpha-\beta)}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2007, o 21:19 przez baksio, łącznie zmieniany 1 raz.