Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
1. Jeśli kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{7},}\) to ile wynosi wartośc wyrażenia: \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha ?}\)
z góry dzięki.
z arkusza maturalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
z arkusza maturalnego
a ja wole tak:
\(\displaystyle{ \left( \sin x +\cos x\right)^2=\sin^2 x+2 \sin x \cos x +\cos^2 x}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x +\cos x\right)^2=1+2 \sin x \cos x}\)
a liczbę z nawiasu liczysz
\(\displaystyle{ \left( \sin x +\cos x\right)^2=\sin^2 x+2 \sin x \cos x +\cos^2 x}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x +\cos x\right)^2=1+2 \sin x \cos x}\)
a liczbę z nawiasu liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 1 raz
z arkusza maturalnego
Zadanie 2. Wyznacz \(\displaystyle{ \sin \ i \ \cos}\) kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\). -----Można to rozwiązac używając pitagorasa czy trzeba to zrobic tylko poprzez zapis \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
z arkusza maturalnego
możnazenek781 pisze:Zadanie 2.
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\). Można to rozwiązac używając pitagorasa