równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x \sin 3x = \frac{1}{2}}\)
zrobiłem to równanie tak:
\(\displaystyle{ \sin x \left( 3 \sin x - 4 \sin ^{3} x \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin ^{2} x - 4\sin ^{4} x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -8 \sin ^{4} x + 6 \sin ^{2} x - 1 = 0}\)
no i po odpowiednim podstawieniu i rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{4}}\)
i
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{2}}\)
wyniki tych równan są jednak trochę inne niż w książce i teraz nie wiem czy źle zrobiłem, czy po prostu moje wyniki są dobre tylko inaczej zapisane
wpadł mi do głowy również inny sposób rozwiązania mianowicie
\(\displaystyle{ 2 \sin x \sin 3x = 1}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x - \cos 4x = 1}\)
lecz nie wiem zbytnio co zrobić z tym \(\displaystyle{ \cos 4x}\)
zrobiłem to równanie tak:
\(\displaystyle{ \sin x \left( 3 \sin x - 4 \sin ^{3} x \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin ^{2} x - 4\sin ^{4} x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -8 \sin ^{4} x + 6 \sin ^{2} x - 1 = 0}\)
no i po odpowiednim podstawieniu i rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{4}}\)
i
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{2}}\)
wyniki tych równan są jednak trochę inne niż w książce i teraz nie wiem czy źle zrobiłem, czy po prostu moje wyniki są dobre tylko inaczej zapisane
wpadł mi do głowy również inny sposób rozwiązania mianowicie
\(\displaystyle{ 2 \sin x \sin 3x = 1}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x - \cos 4x = 1}\)
lecz nie wiem zbytnio co zrobić z tym \(\displaystyle{ \cos 4x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
równanie trygonometryczne
to nie jest jeszcze rozwiązaniesmieja pisze: \(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{4}}\)
i
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x \sin 3x=\sin x \sin (x+2x)= \sin x \cdot 2 \sin x \cos 2x=
2\sin ^2 x\cos 2x =2\sin ^2(\cos ^2 x - \sin ^2 x)=
2\sin ^2(1-\sin ^2 x - \sin ^2 x)=2\sin ^2 x( 1-2\sin ^2 x)}\)
postawienie \(\displaystyle{ \sin ^2 x =t}\)
\(\displaystyle{ 2t(1-2t)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t(1-2t)=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ t^2-2t-\frac{1}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-1=3}\)
\(\displaystyle{ \t_1=\frac{2-\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \t_2=\frac{2+\sqrt{3}}{2}}\)
2\sin ^2 x\cos 2x =2\sin ^2(\cos ^2 x - \sin ^2 x)=
2\sin ^2(1-\sin ^2 x - \sin ^2 x)=2\sin ^2 x( 1-2\sin ^2 x)}\)
postawienie \(\displaystyle{ \sin ^2 x =t}\)
\(\displaystyle{ 2t(1-2t)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t(1-2t)=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ t^2-2t-\frac{1}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-1=3}\)
\(\displaystyle{ \t_1=\frac{2-\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \t_2=\frac{2+\sqrt{3}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
równanie trygonometryczne
pewnie ze zle, wzory mi sie pomieszały całkowiecie
\(\displaystyle{ \sin (x +y)=\sin x \cos y+ \sin y \cos x}\)
\(\displaystyle{ y=2x}\)
\(\displaystyle{ \sin (x +2x)=\sin x \cos (2x)+ \sin(2x) \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin (x +2x)=\sin x (\cos^2 x- \sin^2 x)+ 2\sin x \cos x \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x (1- 2 \sin^2 x)+ 2\sin x (1-\sin^2 x)}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x(1-2\sin^2 x +2 -2 \sin^2 x)}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x (3-4\sin^2 x)}\)
Rówananie
\(\displaystyle{ \sin \sin (3x)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x (3-4\sin^2 x)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x=t}\)
\(\displaystyle{ t(3-4t)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3t-4t^2)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4t^2+3t-\frac{1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9+8=17}\)
\(\displaystyle{ t_1=\frac{-3-\sqrt{17}}{8}<0}\)]nie spełnia warunków zadania
\(\displaystyle{ t_2=\frac{-3+\sqrt{17}}{8}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{-3+\sqrt{17}}{8}}\)
uu.u.
\(\displaystyle{ \sin (x +y)=\sin x \cos y+ \sin y \cos x}\)
\(\displaystyle{ y=2x}\)
\(\displaystyle{ \sin (x +2x)=\sin x \cos (2x)+ \sin(2x) \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin (x +2x)=\sin x (\cos^2 x- \sin^2 x)+ 2\sin x \cos x \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x (1- 2 \sin^2 x)+ 2\sin x (1-\sin^2 x)}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x(1-2\sin^2 x +2 -2 \sin^2 x)}\)
\(\displaystyle{ \sin (3x)=\sin x (3-4\sin^2 x)}\)
Rówananie
\(\displaystyle{ \sin \sin (3x)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x (3-4\sin^2 x)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x=t}\)
\(\displaystyle{ t(3-4t)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3t-4t^2)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4t^2+3t-\frac{1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9+8=17}\)
\(\displaystyle{ t_1=\frac{-3-\sqrt{17}}{8}<0}\)]nie spełnia warunków zadania
\(\displaystyle{ t_2=\frac{-3+\sqrt{17}}{8}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{-3+\sqrt{17}}{8}}\)
uu.u.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 00:23 przez lestkievich, łącznie zmieniany 14 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
równanie trygonometryczne
To dość rewolucyjna teza, skąd ją wytrzasnąłeś?lestkievich pisze:\(\displaystyle{ \sin(x+y)=2\sin x \cos y}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
równanie trygonometryczne
Już rozwiązałem
\(\displaystyle{ \cos 2x - \cos 4x = 1 \\
\cos 2x - 2 \cos ^{2} 2x = 1 \\
\cos 2x \left( 1- 2 \cos 2x \right)=0}\)
no i dalej wiadomo
\(\displaystyle{ \cos 2x - \cos 4x = 1 \\
\cos 2x - 2 \cos ^{2} 2x = 1 \\
\cos 2x \left( 1- 2 \cos 2x \right)=0}\)
no i dalej wiadomo
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 00:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
równanie trygonometryczne
A to skąd?smieja pisze:\(\displaystyle{ \cos 2x \left( 1- 2 \cos 2x \right)=0}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos 2x - \cos 4x = 1 \\
\cos 2x - \cos (2x+2x) \\
\cos 2x - \left( \cos 2x \cos 2x - \sin 2x \sin 2x \right) = 1 \\
\cos 2x - \left( \cos ^{2} 2x - \sin ^{2} 2x\right)=1 \\
\cos 2x - \left(\cos ^{2} 2x - 1 + \cos ^{2} 2x \right)\\
\cos 2x - \cos ^{2} 2x + 1 - \cos ^{2} 2x = 1 \\
\cos 2x - 2 \cos ^{2} 2x = 0}\)
\cos 2x - \cos (2x+2x) \\
\cos 2x - \left( \cos 2x \cos 2x - \sin 2x \sin 2x \right) = 1 \\
\cos 2x - \left( \cos ^{2} 2x - \sin ^{2} 2x\right)=1 \\
\cos 2x - \left(\cos ^{2} 2x - 1 + \cos ^{2} 2x \right)\\
\cos 2x - \cos ^{2} 2x + 1 - \cos ^{2} 2x = 1 \\
\cos 2x - 2 \cos ^{2} 2x = 0}\)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 00:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nowę linię w LaTeXu lepiej robić tak: \\. Wtedy wzory są lepiej czytelne.
Powód: Nowę linię w LaTeXu lepiej robić tak: \\. Wtedy wzory są lepiej czytelne.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
równanie trygonometryczne
smieja, jest dobrze. Powinienem zapytać się raczej, skąd
JK
bo źle zapisałeś linijkę wyżej...smieja pisze: \(\displaystyle{ \cos 2x - 2 \cos ^{2} 2x = 1}\)
JK