Redukcja kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Redukcja kąta

Post autor: jbeb »

\(\displaystyle{ \cos (-270+ \alpha )}\)... no i jak zredukować...? Ja to robię tak:
- wyciągam ten minus przed nawias i mam \(\displaystyle{ -\cos (270- \alpha )}\)
- \(\displaystyle{ 270- \alpha}\) to trzecia ćwiartka a \(\displaystyle{ \cos}\) w trzeciej jest ujemny ale, że wcześniej jest minus to robi się plus i funkcja przechodzi w kofunkcję więc otrzymuję \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)... ale to jest źle, bo ma być \(\displaystyle{ -\sin \alpha}\)
Gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Redukcja kąta

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \cos(-\alpha)=\cos\alpha}\)
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Redukcja kąta

Post autor: jbeb »

nie rozumiem... opisz po kolei jak ty byś to rozpatrzyła

-- 28 lut 2012, o 16:59 --

już wiem dzięki

-- 28 lut 2012, o 17:01 --

Ale jak możesz to rozpisz, żebym była pewna

-- 28 lut 2012, o 17:30 --

Jeśli \(\displaystyle{ \ctg (- \alpha -90)=\tg \alpha}\) to rozumiem... jeśli nie to ponownie proszę o rozpisanie
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Redukcja kąta

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \cos (-270+ \alpha )=\cos[-(270^o-\alpha)]=\cos(270^o-\alpha)=-\sin\alpha}\)

jbeb pisze:\(\displaystyle{ \ctg (- \alpha -90)=\tg \alpha}\)
- zgadza się
ODPOWIEDZ