mam podać zbior wartosci funkcji
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{\sin ^{2}x + 1}}\)
jak to zrobić?
Z góry dziękuję
podaj zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
podaj zbiór wartości funkcji
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 14:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
podaj zbiór wartości funkcji
Po kolei:
\(\displaystyle{ \sin x\in[-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x\in[0,1]}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x +1\in[1,2]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^2 x +1}\in\left[\frac12,1\right]}\)
\(\displaystyle{ \sin x\in[-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x\in[0,1]}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x +1\in[1,2]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^2 x +1}\in\left[\frac12,1\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
podaj zbiór wartości funkcji
dlaczego po podniesieniu do potęgi \(\displaystyle{ -1}\), zbior wartosci funkcji zostaje dzielony przez \(\displaystyle{ 2}\) ?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
podaj zbiór wartości funkcji
powiedzmy, że końce też pod \(\displaystyle{ -1}\) podnosisz \(\displaystyle{ 2^{-1}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1^{-1}=1}\) tyko że sie zamienią miejscami
\(\displaystyle{ 1^{-1}=1}\) tyko że sie zamienią miejscami
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
podaj zbiór wartości funkcji
mozna tak?
bo ja mam zadanie takie i jest ono za 10 punktow, a ja bym tak krotko wyjasnil?
bo ja mam zadanie takie i jest ono za 10 punktow, a ja bym tak krotko wyjasnil?
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
podaj zbiór wartości funkcji
najlepiej tak że jęsli mianownik zmienia się od 1 do 2 , to całe wyrażenie ma wartości od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) do 1
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
podaj zbiór wartości funkcji
Możesz to zobaczyć na wykresie funkcji \(\displaystyle{ f(t)=\frac{1}{t}}\). Jeśli \(\displaystyle{ t\in[1,2]}\), to \(\displaystyle{ f(t)\in\left[ \frac12,1\right]}\).
JK
JK