Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
Jak przekształcić równanie
\(\displaystyle{ y=\sin\ \alpha + \cos\ \alpha}\)
tak aby był tylko sinus lub tylko cosinus
Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ y=\sin\ \alpha + \cos\ \alpha}\)
tak aby był tylko sinus lub tylko cosinus
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:09 przez jeans123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
mam
\(\displaystyle{ y = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
i okreslic zbior wartosci funkcji
\(\displaystyle{ y = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
i okreslic zbior wartosci funkcji
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
\(\displaystyle{ \sin x + \sin y = 2 \sin \frac{x+y}{2}\cos \frac{x-y}{2}}\)
w takim razie
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sin \alpha + \sin \left( \frac{\pi}{2}- \alpha \right) = 2\sin \frac{\pi}{4}\cos \frac{{-\frac{\pi}{2}+2\alpha}}{2}}\)
-- 27 lut 2012, o 22:23 --
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sin \alpha + \sin (\frac{\pi}{2}- \alpha )
= 2\sin \frac{\pi}{4}\cos\frac{{-\frac{\pi}{2}+2\alpha}}{2}
=2\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}\cos({\alpha - \frac{\pi}{4}})}\)
w takim razie
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sin \alpha + \sin \left( \frac{\pi}{2}- \alpha \right) = 2\sin \frac{\pi}{4}\cos \frac{{-\frac{\pi}{2}+2\alpha}}{2}}\)
-- 27 lut 2012, o 22:23 --
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sin \alpha + \sin (\frac{\pi}{2}- \alpha )
= 2\sin \frac{\pi}{4}\cos\frac{{-\frac{\pi}{2}+2\alpha}}{2}
=2\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}\cos({\alpha - \frac{\pi}{4}})}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
no tak ale skąd sie wzielo że
\(\displaystyle{ \sin\ y + \sin\ x = .....}\)
da się to jakoś udowodnić?
lub zrobić to jakimś innym sposobem?
\(\displaystyle{ \sin\ y + \sin\ x = .....}\)
da się to jakoś udowodnić?
lub zrobić to jakimś innym sposobem?
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Dodawanie sinusa i cosinusa tego samego kąta
suma i różniąca sinusów i cosinusów, to wzory które powinieneś bez trudu we starych podręcznikach do szkoły średniej znaleźć, w tablicach matematycznych Cewe itd. czy google:)