Tak jak w temacie prosze o wyjaśnienie z opisem jak narysowac takie funkcjie bo nie mam zielonego pojęcia.
\(\displaystyle{ 1. f(x)=2 arcsin x}\)
\(\displaystyle{ 2. f(x)= ctg (x- \frac{ \pi }{2})}\)
Narysować wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Narysować wykres funkcji
podstawowe przekształcenia wykresu
1. to rozwciągniecie wykresu dwa razy do góry i do dołu. ze zwbiry wartości \(\displaystyle{ <\frac{-\pi}{2};\frac{2}{2}>}\) masz \(\displaystyle{ <-\pi ;\pi>}\)
2. to przesuniecie w prawo \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\);
1. to rozwciągniecie wykresu dwa razy do góry i do dołu. ze zwbiry wartości \(\displaystyle{ <\frac{-\pi}{2};\frac{2}{2}>}\) masz \(\displaystyle{ <-\pi ;\pi>}\)
2. to przesuniecie w prawo \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\);
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 18:43 przez lestkievich, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Narysować wykres funkcji
zb. wartości \(\displaystyle{ arcsinx}\) to: \(\displaystyle{ \left\langle - \frac{\pi}{2} ; \frac{\pi}{2}\right\rangle}\)lestkievich pisze: 1. to rozwciągniecie wykresu dwa razy do góry i do dołu. ze zwbiry wartości \(\displaystyle{ <-1;1>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 6 razy
Narysować wykres funkcji
Mam rozumieć ze ctg(x) to na wykresie zwykły ctg a gdy jest minus jakaś wartoscto w prawo a jak plus to w lewo?
Co do pierwszego zadania, skąd mam brać zbiór wartości dla funkcji?
I rozumiem ze jeśli przed sin jest arc to oznacza to ze rozciagam w obie strony do góry i do dołu, a liczba 2 gdyby tutaj była jakąkolwiek inna liczba oznacza tylko zakres o ile rozciągam wykres?
Co do pierwszego zadania, skąd mam brać zbiór wartości dla funkcji?
I rozumiem ze jeśli przed sin jest arc to oznacza to ze rozciagam w obie strony do góry i do dołu, a liczba 2 gdyby tutaj była jakąkolwiek inna liczba oznacza tylko zakres o ile rozciągam wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
Narysować wykres funkcji
wykresu arcsin poszukaj w google. to krzywa od punktu \(\displaystyle{ (-1;-\frac{\pi}{2})}\) przez \(\displaystyle{ (0,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (1,\frac{\pi}{2})}\)
mnożasz przez dwa masz
od punktu \(\displaystyle{ (-1;{\pi})}\) przez \(\displaystyle{ (0,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (1,{\pi})}\)
mnożasz przez dwa masz
od punktu \(\displaystyle{ (-1;{\pi})}\) przez \(\displaystyle{ (0,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (1,{\pi})}\)