tożsamość trygonometryczna i katy w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
tożsamość trygonometryczna i katy w trójkącie
Sprawdź, czy równość
\(\displaystyle{ \sin\left(\alpha+\beta\right) \cdot \sin\left(\alpha-\beta \right)= \sin^{2}\alpha - sin^{2}\beta}\)
jest tożsamością trygonometryczną
b) Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są dwoma kątami ostrymi trójkąta i \(\displaystyle{ \sin\left(\alpha-\beta \right)= \sin^{2}\alpha - sin^{2}\beta}\) to trójkąt ten jest trójkątem prostokątnym lub równoramiennym.
A Zrobiłam.
Ale teraz b):
Jeśli trójkąt ma być prostokątny to: mogę założyć że \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są ostre?? i one mają dać 90 stopni ??
a równoramienne że mają być jednakowej miary ?
\(\displaystyle{ \sin\left(\alpha+\beta\right) \cdot \sin\left(\alpha-\beta \right)= \sin^{2}\alpha - sin^{2}\beta}\)
jest tożsamością trygonometryczną
b) Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są dwoma kątami ostrymi trójkąta i \(\displaystyle{ \sin\left(\alpha-\beta \right)= \sin^{2}\alpha - sin^{2}\beta}\) to trójkąt ten jest trójkątem prostokątnym lub równoramiennym.
A Zrobiłam.
Ale teraz b):
Jeśli trójkąt ma być prostokątny to: mogę założyć że \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są ostre?? i one mają dać 90 stopni ??
a równoramienne że mają być jednakowej miary ?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 18:05 przez kamiolka28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
tożsamość trygonometryczna i katy w trójkącie
Nie słuchaj, w założeniu jest mowa tylko o kątach ostrych, więc nie możesz zakładać, że trójkąt jest prostokątny, bo to masz wykazać.
Poza tym, jeżeli to jest tożsamość, to równość zachodzi dla dowolnych kątów
Poza tym, jeżeli to jest tożsamość, to równość zachodzi dla dowolnych kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
tożsamość trygonometryczna i katy w trójkącie
ODP.
Z warunku: \(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta\right) = 0}\) wynika, że trójkąt jest prostokątny.
Z warunku: \(\displaystyle{ 1- \sin\left( \alpha +\beta \right) =0}\) - trójkąt jest równoramienny.
To zadanie nie ma sensu? Pomylili się?? Nie kapuje ;/
Z warunku: \(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta\right) = 0}\) wynika, że trójkąt jest prostokątny.
Z warunku: \(\displaystyle{ 1- \sin\left( \alpha +\beta \right) =0}\) - trójkąt jest równoramienny.
To zadanie nie ma sensu? Pomylili się?? Nie kapuje ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
tożsamość trygonometryczna i katy w trójkącie
Ale to powinno wyjśc z jakiegoś przekształcenia tego wzoru, a ja nie widzę takiej możlwości.
-- dzisiaj, o 18:10 --
Oj przepraszam. W b) jest inny wzór.
W tamtym linku ktoś źle spisał treść zadania.-- dzisiaj, o 18:19 --Zdaje się, że też źle podałaś treść.
Edytowałaś posta. Teraz wychodzi na to, że pisałam głupoty.
-- dzisiaj, o 18:10 --
Oj przepraszam. W b) jest inny wzór.
W tamtym linku ktoś źle spisał treść zadania.-- dzisiaj, o 18:19 --Zdaje się, że też źle podałaś treść.
Edytowałaś posta. Teraz wychodzi na to, że pisałam głupoty.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy