Przedstaw graficznie zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki:
\(\displaystyle{ sin\left( y-2x\right)=0 , x \in \le -2 \pi , 2 \pi \ge , y \in \le -2 \pi ,2 \pi \ge}\)
rozpisałem to na
\(\displaystyle{ y=2x + k \pi}\) lecz nie wiem jak to narysowac
Przedstaw graficznie zbiór punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Przedstaw graficznie zbiór punktów.
Układ współrzędnych w których zamiast na osiach znaczyć kolejne liczby całkowite, znacz wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\). Rysuj dla kolejnych k całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 lut 2012, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Przedstaw graficznie zbiór punktów.
wiem wiem to że zastępuje to wszystko na osi i licze dla \(\displaystyle{ k \in C}\) tylko pojawia sie problem w tym że nie mam pojęcie co podstawiać za \(\displaystyle{ x}\) w równaniu \(\displaystyle{ y = 2x + k \pi}\)
tak niby ma wyglądać ten przepis \(\displaystyle{ y=2 \pi + k \pi}\) ?
tak niby ma wyglądać ten przepis \(\displaystyle{ y=2 \pi + k \pi}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Przedstaw graficznie zbiór punktów.
Nie rozumiem czego nie łapiesz Twój igrek to po prostu równanie prostej, jak np. \(\displaystyle{ y=3x+5}\). Zmienia się stała (zamiast \(\displaystyle{ k\pi}\) wstawiasz \(\displaystyle{ \pi}\), potem \(\displaystyle{ 2\pi}\), \(\displaystyle{ 3\pi}\) itd.). Dla kolejnych k otrzymasz kolejne proste równoległe, oddalone o pi. Potrafisz narysować prostą z równania?