oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamiolka28 »

Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{5} + \cos \frac{3\pi}{5}}\).
Wykorzystaj wzór: \(\displaystyle{ \cos 3\alpha = \cos \alpha\left( 4 \cos^{2} \alpha - 3\right)}\)

Nawet nie wiem od czego zacząć. ;/
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Tmkk »

Nawet wzór masz podany, to już prościej być nie może.

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{5} = \alpha}\) sobie zapisz.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamiolka28 »

Wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ \cos \alpha \left( 4\cos\alpha^{2} -2\right)}\)
mam to dalej rozpisywać?
i co...;/ nic tu się nie skróci.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Tmkk »

Wzór na cosinus podwojonego kąta znasz?
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamiolka28 »

no tak znam. Ale po co mi on ??
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Tmkk »

To coś słabo znasz ; - /
\(\displaystyle{ \cos 2x = 2\cos^2x - 1\\
2\cos 2x = 4\cos^2x - 2}\)
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamiolka28 »

157751.htm
tutaj jest to rozwiązanie również. teraz jest jasne. dzięki !!
ODPOWIEDZ