Tygonometria zad .

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ModyBazyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 34 razy

Tygonometria zad .

Post autor: ModyBazyl »

Zadanie domowe które muszę zrozumieć , prosiłbym o rozwiazanie i wskazowki które pomogą mi w następnych zadanich .

1.Zajdź brakującą długość boku i \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) w trójkącie prostokątnym
\(\displaystyle{ a = 3 \sqrt{3} cm, b = 9 cm}\)

2.oblicz
\(\displaystyle{ \sqrt{7} \ctg \alpha -2 = 0}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ 0 ^{\circ} < \alpha < 90 ^{\circ}}\)

3.Oblicz wartości pozostałych funkcji kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{5}{3}\hspace{10} 0 ^{\circ} < \alpha < 90 ^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 09:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Tygonometria zad .

Post autor: Afish »

1. Twierdzenie Pitagorasa i funkcje trygonometryczne.
2. Arkus kotangens.
3. Związek tangensa z sinusem i kosinusem oraz jedynka trygonometryczna.
ModyBazyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 34 razy

Tygonometria zad .

Post autor: ModyBazyl »

Afisz kompletnie nie rozumie trygonometrii , nie wiem od czego zacząć co najpierw . Więc to mi za dużo nie pomogło ;/
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Tygonometria zad .

Post autor: Afish »

Okej, jedziemy po kolei. Podaj twierdzenie Pitagorasa i pomyśl, jak je zastosować w pierwszym zadaniu do znalezienia trzeciego boku. Potem podaj definicje sinusa i kosinusa w trójkącie prostokątnym.
ODPOWIEDZ