Czy można obliczyć ta sumę ? Nie wygląda to ani na ciąg arytmetyczny ani na szereg geometryczny ?
\(\displaystyle{ S= \frac{\sin x}{1-\sin x}+ \frac{\sin ^{2}x}{1-\sin ^{2}x}+\frac{\sin ^{3}x}{1-\sin ^{3}x}+ ...+\frac{\sin ^{n}x}{1-\sin ^{n}x}}\)
Suma - wyrazy trygonometryczne.
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma - wyrazy trygonometryczne.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 22:54 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos \tg a nie sin cos tg.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos \tg a nie sin cos tg.
Suma - wyrazy trygonometryczne.
Skorzystałbym z sumy szeregu geometrycznego. Każdy z wyrazów tej sumy jest sumą jakiegoś szeregu geometrycznego. Ponieważ suma jest skończona, można to wszystko dodać.
Suma - wyrazy trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \frac{\sin^k x}{1-\sin^k x}=\sum_{i=1}^{\infty}(\sin^k x)^i}\)
Teraz dodaj składniki, bo można tak robić dla sumy skończenie wielu szeregów zbieżnych.
Teraz dodaj składniki, bo można tak robić dla sumy skończenie wielu szeregów zbieżnych.
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma - wyrazy trygonometryczne.
Ok . mam nadzieję że teraz nie powiem głupot. ale co by było gdyby ta suma była nieskończona. \(\displaystyle{ S= \frac{\sin x}{1-\sin x}+ \frac{\sin ^{2}x}{1-\sin ^{2}x}+\frac{\sin ^{3}x}{1-\sin ^{3}x}+ ...}\) czy to zmienia jakoś postać rzeczy ? Mam nadzieję że nie piszę głupot . = )