Proste wyrażenie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arbeiten100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane
Podziękował: 5 razy

Proste wyrażenie.

Post autor: arbeiten100 »

\(\displaystyle{ \sin (\arccos x)=...}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 20:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Proste wyrażenie.

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ \sqrt{1-x^2}}\)
arbeiten100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane
Podziękował: 5 razy

Proste wyrażenie.

Post autor: arbeiten100 »

A może jakieś wyjaśnienie, jak to obliczyłeś, bo wartość znam, tylko nie umiem tego udowodnić. Dziękuję.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Proste wyrażenie.

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \arccos x=y \Leftrightarrow \cos y=x\\ \sin (\arccos x)=\sin y= \sqrt{1-\cos^2y}= \sqrt{1-x^2}}\)
ODPOWIEDZ