Oblicz a
\(\displaystyle{ a=32 \cos 20^{o} \cdot \cos 40^{o} \cdot \cos 80^{o}}\)
Licz a jest równa....
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Licz a jest równa....
Wskazówka: Pokombinuj ze wzorem na \(\displaystyle{ \cos 2x}\) - wynik wychodzi bardzo przyzwoity.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Licz a jest równa....
Może jednak tak:
\(\displaystyle{ \cos 80^o \cdot 40^o=\frac{\cos 120^o+\cos 40^o}{2}=\frac{-\frac{1}{2}+\cos 40^o}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-\frac{1}{2}+\cos 40^o}{2} \cdot \cos 20^o=\frac{-\frac{1}{2}\cos 20^o +\cos 40^o \cdot \cos 20^o}{2}}\)
Podobnie \(\displaystyle{ \cos 40^o \cdot \cos 20^o}}\) jak \(\displaystyle{ \cos 80^o \cdot 40^o}\) rozpisz.
\(\displaystyle{ \cos 80^o \cdot 40^o=\frac{\cos 120^o+\cos 40^o}{2}=\frac{-\frac{1}{2}+\cos 40^o}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-\frac{1}{2}+\cos 40^o}{2} \cdot \cos 20^o=\frac{-\frac{1}{2}\cos 20^o +\cos 40^o \cdot \cos 20^o}{2}}\)
Podobnie \(\displaystyle{ \cos 40^o \cdot \cos 20^o}}\) jak \(\displaystyle{ \cos 80^o \cdot 40^o}\) rozpisz.