Witam,
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie następujących zadań:
1) Oblicz wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ (sin17^{0}+cos17^{0})(sin17^{0}-cos17^{0})+2sin^{2}73^{0}}\) ; na początku trzeba pewnie skorzystać z wzoru na różnicę kwadratów dwóch wyrażeń, ale co dalej?
2)Dla pewnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) zachodzi równość: \(\displaystyle{ tg \alpha + \frac{1}{tg \alpha}= \frac{5}{cos \alpha}}\). Oblicz wartość: \(\displaystyle{ sin \alpha , cos \alpha ,tg \alpha}\)
Z góry wielkie dzięki
Wartość wyrażenia, wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Wartość wyrażenia, wartości funkcji trygonometrycznych
2. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać
-- 24 lut 2012, o 23:11 --
Ktoś pomoże, zarówno z zadaniem 1 i 2 (w pierwszym przynajmniej kroki postępowania, a w drugim czy \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{5}}\) ?)?
-- 24 lut 2012, o 23:11 --
Ktoś pomoże, zarówno z zadaniem 1 i 2 (w pierwszym przynajmniej kroki postępowania, a w drugim czy \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{5}}\) ?)?