Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hermit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Hermit »

Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak wykonać przekształcenia i wykres takich funkcji?:

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{\left| sin x\right| }{sin x} \\ \\
f(x) = \frac{ sin x }{\left| cos x\right| } \\}\)
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: mazurxD »

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{\sin x}{\sin x}, dla \sin x \ge 0 \\ \frac{-\sin x}{\sin x}, dla \sin x < 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 1, dla \sin x \ge 0 \\ -1, dla \sin x < 0 \end{cases}}\) teraz rozwiązujesz nierówności \(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \sin x <0}\) i rysujesz wykres odpowiednio w przedziałach.
ODPOWIEDZ