przekształcenie wzoru funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mzx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 lis 2011, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nałęczów

przekształcenie wzoru funkcji

Post autor: mzx »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{2}(1- \sqrt{3}) }{4}cosx- \frac{ \sqrt{2}(1+ \sqrt{3}) }{4}sinx}\)
Korzystając z odpowiedniego wzoru na funkcję trygonometryczną sumy kątów, zapisz wzór funkcji f w innej postaci. proszę o pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenie wzoru funkcji

Post autor: piasek101 »

Poczytaj o wartościach funkcji dla \(\displaystyle{ 75^0}\).
ODPOWIEDZ