Okres funkcji sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

Okres funkcji sinus

Post autor: sztuczne zęby »

Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia to liczba \(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{a}}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=sinax}\).

Jakoś nie mam na to pomysłu.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Okres funkcji sinus

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \sin{ax} = \sin{(ax+2\pi)} = \sin{(a(x+\frac{2\pi}{a}))}}\)
Stąd już widać.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, o 23:07 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Okres funkcji sinus

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ f(x+\frac{2\pi}{a})=f(x) \\ f(x+\frac{2\pi}{a})=sin[a(x+\frac{2\pi}{a})]=sin(ax+2\pi)=sinax=f(x)}\)
co należało udowodnić.
ODPOWIEDZ