Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2sinx-3}\) i wyznacz wartość największą i najmniejsza wyrażenia. Czy słowo wyznacz oznacza, że nie mogę tego odczytać z wykresu ?
Jak wyglądałby wykres funkcji \(\displaystyle{ \frac{2}{ \pi }x}\)
Wartość najmniejsza i największa wyrażenia
Wartość najmniejsza i największa wyrażenia
Możesz. Łatwo też to zrobić korzystając z nierówności
\(\displaystyle{ -1\le\sin x\le 1}\)
odpowiednio ją przekształcając.
b) zwykła linia prosta
\(\displaystyle{ -1\le\sin x\le 1}\)
odpowiednio ją przekształcając.
b) zwykła linia prosta