równianie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

równianie trygonometryczne z parametrem

Post autor: major37 »

Znajdź te wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) dla których równanie \(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot x ^{2}+2 \sin \alpha \cdot x- \cos \alpha =0}\) ma dwa rozwiązania takie że suma ich odwrotności jest większa od 2. Wystarczy \(\displaystyle{ \frac{- b}{c}>2 \vee \cos \alpha \neq 0}\) czy dołożyć warunek z deltą \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równianie trygonometryczne z parametrem

Post autor: piasek101 »

Warunki mają zachodzić jednocześnie.

Dołożyć; równe (czyli podwójny) chyba też może być.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

równianie trygonometryczne z parametrem

Post autor: major37 »

Źle klikłem Pewnie że równocześnie No to dołoże i zobaczę co się będzie działo Dzięki
ODPOWIEDZ