Oblicz najmniejszą i największą wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ 2sin^{4}\alpha+3cos^{4}\alpha+4}\) dla \(\displaystyle{ \alpha R}\)
Najmniejsza i największa wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Najmniejsza i największa wartość
Może przekształcić to tak:
\(\displaystyle{ 2sin^4\alpha + 3(1-sin^2\alpha)^2 + 4 = 5sin^4\alpha - 6sin^2\alpha + 7}\)
Przyjąc \(\displaystyle{ f(\alpha)=5sin^4\alpha - 6sin^2\alpha + 7}\)
Liczymu pochodną: \(\displaystyle{ f'(\alpha)=20sin^3\alpha*cos\alpha - 12sin\alpha*cos\alpha}\)
Miejsca zerowe pochodnej \(\displaystyle{ sin\alpha=0 sin^2\alpha=\frac{3}{5}}\)
Podstawiamy i dla \(\displaystyle{ 0}\) wychodzi \(\displaystyle{ 7}\) a dla \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) wychodzi \(\displaystyle{ \frac{26}{5}}\)
Mimo to wydaje mi się że powinna być jakaś łatwiejsza metoda.
\(\displaystyle{ 2sin^4\alpha + 3(1-sin^2\alpha)^2 + 4 = 5sin^4\alpha - 6sin^2\alpha + 7}\)
Przyjąc \(\displaystyle{ f(\alpha)=5sin^4\alpha - 6sin^2\alpha + 7}\)
Liczymu pochodną: \(\displaystyle{ f'(\alpha)=20sin^3\alpha*cos\alpha - 12sin\alpha*cos\alpha}\)
Miejsca zerowe pochodnej \(\displaystyle{ sin\alpha=0 sin^2\alpha=\frac{3}{5}}\)
Podstawiamy i dla \(\displaystyle{ 0}\) wychodzi \(\displaystyle{ 7}\) a dla \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) wychodzi \(\displaystyle{ \frac{26}{5}}\)
Mimo to wydaje mi się że powinna być jakaś łatwiejsza metoda.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy