Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
Witam! Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności wyznaczonej dziedziny oraz o pomoc przy punkcie 2 i 3... ponieważ nie jestem do końca pewien jak to zrobić. z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{arcsin \frac{x-4}{2} } + \frac{1}{arccos \frac{2x-3}{2} }}\)
1)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{x-4}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -2 \le x-4 \le 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \le x \le 6}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2; 6\right\rangle}\)
2)
\(\displaystyle{ arcsin \frac{x-4}{2} \ge 0}\)
3)
\(\displaystyle{ arccos \frac{2x-3}{2} \neq 0}\)
4)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2x-3}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -2 \le 2x-3 \le 2}\)
\(\displaystyle{ 1 \le 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \le x \le \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{1}{2}; \frac{5}{2} \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{arcsin \frac{x-4}{2} } + \frac{1}{arccos \frac{2x-3}{2} }}\)
1)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{x-4}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -2 \le x-4 \le 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \le x \le 6}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2; 6\right\rangle}\)
2)
\(\displaystyle{ arcsin \frac{x-4}{2} \ge 0}\)
3)
\(\displaystyle{ arccos \frac{2x-3}{2} \neq 0}\)
4)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2x-3}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -2 \le 2x-3 \le 2}\)
\(\displaystyle{ 1 \le 2x \le 5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \le x \le \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{1}{2}; \frac{5}{2} \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, o 21:52 przez hannnibal2007, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
Temat nie pasuje do treści.
Jeśli masz to rozwiązać to przyrównujesz (oddzielnie) zawartość nawiasów do zera.
Jeśli masz to rozwiązać to przyrównujesz (oddzielnie) zawartość nawiasów do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
piasek101, wiem, wiem... sorry, ale pomyliły mi się zadania i przez pomyłkę za szybko dałem "wyślij"... teraz dałem to zadanie, o które mi chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
wykorzystaj
\(\displaystyle{ y=arcsinx \Leftrightarrow x=siny}\)
\(\displaystyle{ y=arccosx \Leftrightarrow x=cosy}\)
\(\displaystyle{ y=arcsinx \Leftrightarrow x=siny}\)
\(\displaystyle{ y=arccosx \Leftrightarrow x=cosy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 01:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
nie bardzo umiem teraz ruszyć dalej... może ktoś pomóc bardziej, albo chociaż rozwiązać jeden punkt, zeby zobaczył jak to dokończyć. bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
\(\displaystyle{ arcsin \frac{x-4}{2} \ge 0 \Rightarrow \frac{x-4}{2} \ge sin0 ^{o} \Rightarrow \frac{x-4}{2} \ge 0 \Rightarrow x \ge 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 mar 2011, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Dziedzina funkcji - sprawdzenie i dokończenie.
No i oczywiście arcsin jest rozpatrywany w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\) więc
\(\displaystyle{ arcsin \frac{x-4}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ arcsin \frac{x-4}{2} \le 1}\)