Wyznacz te wartości \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0, 2\pi \right\rangle}\), dla których liczby \(\displaystyle{ \frac{1}{2} , sinx , \sin2x}\) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
Z równania \(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{2} \cdot \sin2x}\)
wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \sinx=\cosx}\) czyli \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4} \vee x = \frac{5\pi}{4}}\)
Natomiast w rozwiązaniach mam dodatkowo jeszcze \(\displaystyle{ x= 0, x=\pi , x=2\pi}\) nie wiem skąd się to wzięło.
wyznacz te wartości ...
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
wyznacz te wartości ...
Tak właśnie zrobiłam. Czyli w równaniach trygonometrycznych nie mogę sobie podzielić przez sinusy czy cosinusy , tak? Mam to dać przed nawias i też uwzględniać?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
wyznacz te wartości ...
Przecież bazujesz na nieograniczonym sinusie bądź cosinusie, czy też każdej innej funkcji trygonometrycznej... skąd wiesz, jaką wartość przyjmie?
Przez chwilę, zastanawiałem się nad możliwością podzielenia, przez \(\displaystyle{ \sin^2x}\) ale odpadła w przedbiegach(właściwie - dlaczego?)... Rozpisz lewą stronę z cosinusa podwojonego kąta i powinien wyjść Ci zgrabny wynik...
Przez chwilę, zastanawiałem się nad możliwością podzielenia, przez \(\displaystyle{ \sin^2x}\) ale odpadła w przedbiegach(właściwie - dlaczego?)... Rozpisz lewą stronę z cosinusa podwojonego kąta i powinien wyjść Ci zgrabny wynik...
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
wyznacz te wartości ...
Nie tylko w równaniach trygonometrycznych.Czyli w równaniach trygonometrycznych nie mogę sobie podzielić przez sinusy czy cosinusy , tak?
Np.
\(\displaystyle{ 2x = 3x}\)
I spróbuj teraz podzielić przez \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x = \frac{1}{2} \cdot \sin 2x \\
\sin ^{2} x - \frac{1}{2} \cdot \sin 2x = 0 \\
\sin ^{2} x - \sin x \cdot \cos x = 0 \\
\sin x ( \sin x - \cos x ) = 0}\)
itd.