Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mati24568
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: mati24568 »

\(\displaystyle{ cos^2x-sin^2x- \frac{2 \sqrt{3} }{3} sinxcosx=0}\)
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kanodelo »

To równanie to nic innego jak

\(\displaystyle{ \cos 2x- \frac{\sqrt3}{3}\sin 2x=0}\)

podstaw sobie \(\displaystyle{ t=2x}\) i otrzymasz
\(\displaystyle{ \cos t=\frac{\sqrt3}{3}\sin t}\)
czyli \(\displaystyle{ \ctg t=\frac{\sqrt3}{3}}\)
ODPOWIEDZ