wykres złożonej trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

Proszę o pomoc w naszkicowaniu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \cos x ^{ \sqrt{| \cos x|-1} }}\). Jakaś wskazówka ?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: Afish »

Ustal dziedzinę.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

znowu To \(\displaystyle{ | \cos x| \ge 1}\) a \(\displaystyle{ \cos t \le 1}\) więc mamy równanie \(\displaystyle{ | \cos x|=1}\). Dobrze mówię ?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: Afish »

Zgadza się. To teraz już z górki.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

No nie był bym taki pewien To teraz \(\displaystyle{ x=k \pi}\) ?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: Afish »

W istocie, przy czym zaznacz, że \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)
Teraz sprawdź, jakie wartości może przyjmować wykładnik.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

No zapomniałem zaznaczyć. Strzelam że może przyjmować tylko wartość 0.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: Afish »

Strzelać nikt Ci nie zabroni, przy czym musisz uzasadnić, że trafiłeś we wszystkie rozwiązania :) Zatem pytanie: dlaczego tylko wartość zero?
Okej, mamy już wykładnik, w takim razie jaką postać ostatecznie przyjmuje nasza funkcja?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

No nie wiem dlaczego tylko wartość zero ? Jak zero na nasza funkcja przyjmuje wartość 1
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: Afish »

No to z takim strzelaniem daleko nie zajedziemy ;) Zerknijmy na wykładnik: był tam pierwiastek, więc przy ustalaniu dziedziny zażądaliśmy, aby wyrażenie podpierwiastkowe było nieujemne, czyli \(\displaystyle{ |\cos x| - 1 \ge 0 \Rightarrow |\cos x| \ge 1}\). Ponieważ cosinus przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [-1;1]}\) doszliśmy do wniosku, że dziedzinę będą stanowiły takie argumenty, dla których \(\displaystyle{ |\cos x| = 1}\). Zatem dla każdego argumentu z dziedziny wartość pod pierwiastkiem jest równa zero, po spierwiastkowaniu jest to ciągle zero, zatem w wykładniku zawsze mamy zero. Skoro tak, to zerknijmy na podstawę. Mamy tam cosinus, ustaliliśmy już dziedzinę i wiemy, że zawsze przyjmie on wartość \(\displaystyle{ \pm 1}\), zatem nigdy nie otrzymamy wyrażenia \(\displaystyle{ 0^0}\). Czyli ostatecznie nasza funkcja po uproszczeniu jest w całej dziedzinie równa \(\displaystyle{ 1}\).
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wykres złożonej trygonometrycznej

Post autor: major37 »

Dzięki za dobre wyjaśnienie
ODPOWIEDZ