tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: major37 »

Sprawdź czy równość \(\displaystyle{ \frac{1+2 \sin 2x \cos 2x}{ \cos2x \cos 2x- \sin 2x \sin 2x}= \frac{1+ \tg 2x}{1- \tg 2x}}\) jest tożsamością trygonometryczną. Lewa strona jest już po moich przekształceniach ale teraz nie wiem co dalej. Czy mianownik można zapisać tak \(\displaystyle{ \cos ^{2}2x- \sin ^{2}2x}\) ?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Lider Artur »

tak, można
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: major37 »

więc w mianowniku \(\displaystyle{ \cos ^{2}2x- \sin ^{2}2x=1-2 \sin ^{2}2x}\) A co zrobić z licznikiem ?
diana1104
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 sie 2010, o 11:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

tożsamość trygonometryczna

Post autor: diana1104 »

lepiej zacznij od prawej strony, wiedząc że

\(\displaystyle{ \tg 2 \alpha = \frac{2 \tg \alpha }{1 - \tg^{2} \alpha }}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: major37 »

Nie doszedłem do niczego konkretnego po prawej.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: florek177 »

lewa: \(\displaystyle{ \,\, \frac{1 + sin(4x)}{cos(4x) } \,\,\,}\) zamień na \(\displaystyle{ \,\, tg(2x)}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: major37 »

zrobiłeś jak było na początku w wyjściowym. To może jakaś wskazówka co do zamiany ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: florek177 »

to samo co u diany, tylko dla sinusa i cosinusa
0307

tożsamość trygonometryczna

Post autor: 0307 »

\(\displaystyle{ \frac{1 + \sin(4x)}{\cos(4x) }= \frac{1+2\sin2x \cos 2x}{\cos^2 2x-\sin^2 2x}= \frac{\sin^2 2x +2\sin2x \cos 2x+ \cos^2 2x}{(\cos 2x+\sin 2x)(\cos 2x -\sin 2x)}=\\ \frac{(\sin 2x+\cos 2x )^2}{(\cos 2x+\sin 2x)(\cos 2x -\sin 2x)}= \frac{\sin 2x+\cos 2x }{\cos 2x -\sin 2x}}\)

podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos 2x}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \,\, \frac{1 + sin(4x)}{cos(4x) } \,\,\, = ...... = \frac{(1 + tg(2x))^{2}}{(1-tg(2x)) \, (1 + tg(2x))}}\)
ODPOWIEDZ