Oblicz a.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawidk888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2012, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Oblicz a.

Post autor: dawidk888 »

Mam pewne zadanie i doszedłem do \(\displaystyle{ a=\sin 19^{o} \cdot \sin 7^{o}+ \cos 19^{o} \cdot \cos \frac{7}^{o}\cdot \ 2*cos 12 ^{o}}\)

I w odpowiedziach jest ze \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2}}\) . Wytłumaczy mi ktoś jak to obliczyć? Sorry źle bylo zapisane juz jest dobrze
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 17:57 przez dawidk888, łącznie zmieniany 3 razy.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Oblicz a.

Post autor: marika331 »

Lewa strona jest równa \(\displaystyle{ cos12}\)
Ze wzoru \(\displaystyle{ cos( \alpha - \beta )=cos \alpha cos \beta +sin \alpha sin \beta}\)
ODPOWIEDZ