Żeby nie zaśmiecać forum to wrzucę tu moje 2 problemy.
1. Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ \sin 10 ^{o}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1}\) i mam wykorzystać do tego ten wzór \(\displaystyle{ \sin 3 \alpha =3 \sin \alpha -4 \sin ^{3} \alpha}\)
2.Funkcja \(\displaystyle{ f}\) określona jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \cos x \cdot \tg x}\)
a) zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów postaci \(\displaystyle{ a, (f(a))}\) gdzie a jest dodatnim argumentem funkcji mniejszym od \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Łatwo zauważyć, że funkcja f to \(\displaystyle{ sin x}\) bez \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi}{2}}\). Rozumiem że w drugim zadaniu wykresem będzie sinusoida w przedziale \(\displaystyle{ (0;2 \pi)}\) ale nie będzię przyjmowała wartości 1 i -1. Nie jestem pewien czy dobrze a w zadaniu pierwszym to nie wiem od czego zacząć.
sin potrojonego argumentu i rys sin
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
sin potrojonego argumentu i rys sin
Z tego:
\(\displaystyle{ \sin 3 \alpha =3 \sin \alpha -4 \sin ^{3} \alpha}\)
masz:
\(\displaystyle{ 4 \sin^3 \alpha -3 \sin \alpha+ \sin 3 \alpha=0}\)
widzisz coś?
\(\displaystyle{ \sin 3 \alpha =3 \sin \alpha -4 \sin ^{3} \alpha}\)
masz:
\(\displaystyle{ 4 \sin^3 \alpha -3 \sin \alpha+ \sin 3 \alpha=0}\)
widzisz coś?
Nie tylko bez tego.Łatwo zauważyć, że funkcja f to \(\displaystyle{ sin x}\) bez \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
sin potrojonego argumentu i rys sin
W pierwszym, sugerując się wzorem, \(\displaystyle{ \sin\alpha=x.}\) Podstawiamy do równania:
\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1\\ W(\alpha)=8\sin^{3}\alpha-6\sin\alpha+1=-2(-4\sin^{3}\alpha+3\sin\alpha)+1=-2\sin3\alpha+1}\)
Teraz \(\displaystyle{ \alpha=10^{\circ}}\) i liczymy \(\displaystyle{ W(10^{\circ})}\)
Drugie w porządku.
\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1\\ W(\alpha)=8\sin^{3}\alpha-6\sin\alpha+1=-2(-4\sin^{3}\alpha+3\sin\alpha)+1=-2\sin3\alpha+1}\)
Teraz \(\displaystyle{ \alpha=10^{\circ}}\) i liczymy \(\displaystyle{ W(10^{\circ})}\)
Drugie w porządku.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 21:44 przez Freddy Eliot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
sin potrojonego argumentu i rys sin
Jakoś nie czaje tego pierwszego. Skąd się wzieło \(\displaystyle{ W(x)=8}\) ? I jak usuneło się w nawiasie \(\displaystyle{ -4 \sin ^{3} \alpha}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
sin potrojonego argumentu i rys sin
Jakie \(\displaystyle{ W(x)=8?}\) Nie usunęło się.
\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1\\ W(\alpha)=8\sin^{3}\alpha-6\sin\alpha+1=-2(-4\sin^{3}\alpha+3\sin\alpha)+1=\\ =-2(3\sin\alpha-4\sin^{3}\alpha)+1}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ 3 \sin \alpha -4 \sin ^{3} \alpha=\sin 3 \alpha ,}\) więc podstawiamy.
\(\displaystyle{ W(\alpha)=-2(3\sin\alpha-4\sin^{3}\alpha)+1=-2\sin3\alpha+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1\\ W(\alpha)=8\sin^{3}\alpha-6\sin\alpha+1=-2(-4\sin^{3}\alpha+3\sin\alpha)+1=\\ =-2(3\sin\alpha-4\sin^{3}\alpha)+1}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ 3 \sin \alpha -4 \sin ^{3} \alpha=\sin 3 \alpha ,}\) więc podstawiamy.
\(\displaystyle{ W(\alpha)=-2(3\sin\alpha-4\sin^{3}\alpha)+1=-2\sin3\alpha+1}\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 21:45 przez Freddy Eliot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
sin potrojonego argumentu i rys sin
Dobra już wiem Dzięki Ale znowu napisałaś
no to znowu napisałaś W(x)=8Freddy Eliot pisze:\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3}-6x+1=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy