Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{2sin2xcos2x}{2}-(sin^{4}2x+cos^{4}2x)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-([sin^{2}2x+cos^{2}2x]^{2}-2sin^{2}2xcos^{2}2x)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-2sin^{2}2xcos^{2}2x)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-\frac{4sin^{2}2xcos^{2}2x}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-\frac{(2sin2xcos2x)^{2}}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-1+\frac{sin^{2}4x}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}+\frac{sin^{2}4x}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin4x+sin^{2}4x=2}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}4x+sin4x-2=0}\)
\(\displaystyle{ sin4x=t\quad t\in}\)
Dalej sobie poradzisz POZDRO
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-([sin^{2}2x+cos^{2}2x]^{2}-2sin^{2}2xcos^{2}2x)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-2sin^{2}2xcos^{2}2x)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-\frac{4sin^{2}2xcos^{2}2x}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-(1-\frac{(2sin2xcos2x)^{2}}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}-1+\frac{sin^{2}4x}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin4x}{2}+\frac{sin^{2}4x}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin4x+sin^{2}4x=2}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}4x+sin4x-2=0}\)
\(\displaystyle{ sin4x=t\quad t\in}\)
Dalej sobie poradzisz POZDRO