Równanie trygonometryczne z parametrem i niewiadomą x.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lolitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne z parametrem i niewiadomą x.

Post autor: Lolitka »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ (2m - \frac{ \sqrt{5} }{2} ) cos (x + \frac{ \pi }{4})= cosx - sinx}\) z niewiadomą x i parametrem m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie jest tożsamością.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem i niewiadomą x.

Post autor: Tmkk »

Proponuję zamienić na przykład \(\displaystyle{ \cos x = \sin ( \frac{\pi}{2} - x)}\) i wzor na różnicę sinusów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem i niewiadomą x.

Post autor: piasek101 »

Albo na lewej ,,policzyć" ten cosinus sumy.
ODPOWIEDZ