Dzieńdobry,
mam problem z rozwiązaniem następującej nierówności:
\(\displaystyle{ \tg( \pi x) + \tg(2 \pi x) > 0}\)
Dziedzina:
\(\displaystyle{ \tg(\pi x)}\) musi istnieć
\(\displaystyle{ \tg( 2 \pi x)}\) musi istnieć
Po przekształceniach dochodzę do:
\(\displaystyle{ \frac{\sin(3 \pi x)}{\cos(\pi x)\cos(2 \pi x)} >0}\)
Co zrobić teraz?
Rozwiązać nierówność
Rozwiązać nierówność
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 09:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między parą tagów[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości (poprawa zapisu funkcji elementarnych).
Powód: Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiązać nierówność
Początek :
\(\displaystyle{ sin(3\pi x)>0}\)
\(\displaystyle{ x\in(0+\frac{2}{3}k; \frac{1}{3}+\frac{2}{3}k)}\) dla k całkowitych.
\(\displaystyle{ sin(3\pi x)>0}\)
\(\displaystyle{ x\in(0+\frac{2}{3}k; \frac{1}{3}+\frac{2}{3}k)}\) dla k całkowitych.