Witam. Mam problem, który nie daje mi spokoju.
zad. 1
Wysokość \(\displaystyle{ CD}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) ma długość \(\displaystyle{ 32}\) i tworzy z bokiem \(\displaystyle{ AC}\) kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{4}{5}}\), oraz z bokiem \(\displaystyle{ BC}\) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) , taki że \(\displaystyle{ \cot\beta = \frac{15}{8}}\). Oblicz długości boków trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
zad. 2
Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciw dłuższej przyprostokątnej trójkąta prostokątnego, wiedząc, że jedna z przyprostokątnych tego trójkąta jest trzy razy krótsza od przeciwprostokątnej.
W drugim zadaniu sinus, cosinus i tangens wyszły mi dobrze, jednak cotangens wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4}}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\). W pierwszym zadaniu też nie chce mi wyjść prawidłowa odpowiedź, gdy liczę bok z cotangensa. I nie wiem gdzie robię błędy. Z góry dzięki.
zadania z funkcji trygonometrycznych - problem z ctg
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lut 2012, o 22:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
zadania z funkcji trygonometrycznych - problem z ctg
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, o 22:55 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lut 2012, o 22:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
zadania z funkcji trygonometrycznych - problem z ctg
Mam trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Prowadzę prostą \(\displaystyle{ CD}\) - wysokość. Odcinek \(\displaystyle{ AD}\) to moje \(\displaystyle{ y}\), odcinek \(\displaystyle{ DB\ -\ x, AC\ -\ b, BC\ -\ a, AB\ -\ c}\).
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{h}{b}}\) .
\(\displaystyle{ \frac{4}{5} = \frac{32}{b} \rightarrow b=40}\).
Z Pitagorasa liczę \(\displaystyle{ y=24}\). I dalej to już nie wiem. Myślałam, że \(\displaystyle{ \ctg\beta = \frac{h}{x}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{15}{8} = \frac{32}{x}}\) . Ale tak chyba nie wychodzi.
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{h}{b}}\) .
\(\displaystyle{ \frac{4}{5} = \frac{32}{b} \rightarrow b=40}\).
Z Pitagorasa liczę \(\displaystyle{ y=24}\). I dalej to już nie wiem. Myślałam, że \(\displaystyle{ \ctg\beta = \frac{h}{x}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{15}{8} = \frac{32}{x}}\) . Ale tak chyba nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 00:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lut 2012, o 22:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Śląska
zadania z funkcji trygonometrycznych - problem z ctg
Może znowu jest błąd w odpowiedziach. Bardzo dziękuję.