Rozwiazać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warsaw
- Podziękował: 2 razy
Rozwiazać równanie
\(\displaystyle{ 5 ^{\sin ^{2}x }+ 5^{ \cos ^{2}x }=2 \sqrt{5}}\)
mógłby mi ktoś rozpisać po kolei ... ponieważ wiem że to trzeba zamienić ze wzorów .. tylko ja nei rozumiem wynonania tych przejść bardzo proszę jakby ktoś był łaskawy to proszę .
mógłby mi ktoś rozpisać po kolei ... ponieważ wiem że to trzeba zamienić ze wzorów .. tylko ja nei rozumiem wynonania tych przejść bardzo proszę jakby ktoś był łaskawy to proszę .
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, o 21:24 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Rozwiazać równanie
\(\displaystyle{ \cos^2 x=1-\sin^2 x}\) i podstawiasz \(\displaystyle{ 5^{\cos^2 x}=t}\) pamiętając o warunkach nałożonych na \(\displaystyle{ t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warsaw
- Podziękował: 2 razy
Rozwiazać równanie
Po dokonaniu odpowiednich przekształceń (przypomnij sobie prawa działań na potęgach) otrzymamy równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Rozwiazać równanie
\(\displaystyle{ 5^{1-\cos^2 x}+5^{\cos^2 x}=2\sqrt{5} \Leftrightarrow \frac{5}{5^{\cos^2 x}}+5^{\cos^2 x}=2\sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warsaw
- Podziękował: 2 razy
Rozwiazać równanie
jak bym potrafiła je zastosować to nie prosiłabym o pomoc .. jak to włączyć pod \(\displaystyle{ 5^{sin ^{2}x }}\) za to t
i teraz \(\displaystyle{ t + 5 \cdot t ^{-1}}\)-- 11 lut 2012, o 21:51 --no tak i co dalej ?
i teraz \(\displaystyle{ t + 5 \cdot t ^{-1}}\)-- 11 lut 2012, o 21:51 --no tak i co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Rozwiazać równanie
\(\displaystyle{ 5^{1-\cos^2 x}+5^{\cos^2 x}=2\sqrt{5} \Leftrightarrow \frac{5}{5^{\cos^2 x}}+5^{\cos^2 x}=2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{t}+t=2\sqrt{5} \Leftrightarrow t^2-2\sqrt{5}t+5=0 \Leftrightarrow (t-\sqrt{5})^2=0 \Leftrightarrow t=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 5^{\cos^2 x}=5^{1/2}...}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{t}+t=2\sqrt{5} \Leftrightarrow t^2-2\sqrt{5}t+5=0 \Leftrightarrow (t-\sqrt{5})^2=0 \Leftrightarrow t=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 5^{\cos^2 x}=5^{1/2}...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warsaw
- Podziękował: 2 razy
Rozwiazać równanie
tak rozumiem to .. tylko jak teraz mamy zapisać rozwiazanie z tymi całymi 2K Pi itp
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Rozwiazać równanie
\(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos x = \frac{1}{\sqrt{2}} \vee \cos x=-\frac{1}{\sqrt{2}} \Leftrightarrow \\ \cos x=\pm \frac{\pi}{4}+2k\pi \vee \cos x=\pm \frac{5\pi}{4}+2k\pi, k \in \mathbb{Z}}\), ew. możesz spróbować krócej to "zwinąć"