proste nierówności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
proste nierówności trygonometryczne
Proszę o sprawdzenie nierówności trygonometrycznych. \(\displaystyle{ \ sin x \ge -1}\) czyli \(\displaystyle{ x \in R}\)
b)\(\displaystyle{ \cos x<0}\) czyli \(\displaystyle{ x \in (2k \pi; 2 \pi+2k \pi)}\)
c \(\displaystyle{ \cos x <-1}\) czyli \(\displaystyle{ x \in}\) do zbioru pustego.
b)\(\displaystyle{ \cos x<0}\) czyli \(\displaystyle{ x \in (2k \pi; 2 \pi+2k \pi)}\)
c \(\displaystyle{ \cos x <-1}\) czyli \(\displaystyle{ x \in}\) do zbioru pustego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
proste nierówności trygonometryczne
Podstaw sobie na przykład \(\displaystyle{ k = 0}\) i masz przedział:
\(\displaystyle{ x \in (0; 2 \pi)}\). W tym przedziale funkcja \(\displaystyle{ \cos x}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ = \left\langle -1 ; 1)}\).
\(\displaystyle{ x \in (0; 2 \pi)}\). W tym przedziale funkcja \(\displaystyle{ \cos x}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ = \left\langle -1 ; 1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Pomógł: 1 raz
proste nierówności trygonometryczne
narysuj dokładnie wykres, oznacz os x dokładnie i zobaczysz jak powinno być